söndag 13 juni 2010

Jordförbättring?

Med fd åkermark, som till stor del är odlad på gammal sjöbotten, har vi helt klart ett stort arbete framför oss att jordförbätta stora delar av tomten. Det är väääldigt mycket lera just nu.

Efter en timmes surfandes på olika trädgårdsforum har vi kommit fram till att finkornigt grus (fraktion 2-5mm) och säkert lika mycket barkmull/torv/brunnen-hästgödsel kommer behövas.

Hur mycket då?? Ja, efter att ha använd vår 3D version av tomten, med borträknad stenlagd yta samt altaner och gångar, (se tidigare inlägg), - sådär en 60 kubik (av vardera?) Hilfe!! Det är många lastbilar och skottkärror det.

Och hur skall man fördela det på tomten utan att använda grävare, (som packar leran ytterligare)? Finns det någon annan maskin? Är det bättre med larvfötter? Eller är det bara till att bita i det sura äpplet? Förslag någon?...fortsättning följer...(måste räkna lite till).

1 kommentar:

  1. Vi har också mest lera, det är också gammal sjöbotten. När det gäller köksträdgården planterar vi i pallkragar med kökt jord och vi får nog lägga ut mull och gödsel även där det ska vara rabatter. Sen ska jag försöka jobba på två komposter, men det tar ju ett tag innan man kan använda jorden därifrån.
    /Carin

    SvaraRadera