söndag 29 november 2009

Kvalitetsansvarig

Då var det gjort, vi har valt kvalitetsansvarig. Det har verkligen varit en fråga som vi diskuterat fram och tillbaka under en lång tid, trots allt ska denna person vara vår kontrollant av att huset byggs och lever upp till de byggnormer som finns. Jennifer har (som vanligt) läst i varenda skrymsle på nätet om allt vad en KA ska göra, och givetvis alla forum och bloggar om bra och dåliga KA. Vi har även själva lagt ut en fråga om tips på bra KA i Norrköping, tyvärr utan några svar. Det enda egentliga tips som vi hittat har varit: Välj inte den KA som husleverantören föreslår. Men så blev det i allafall. Hur kom det sig ...

För ett antal veckor sedan begav sig Jennifer upp till kommunen för att begära ut en lista på kvalitetsansvariga i kommunen. När de frågade om vilken KA husleverantören hade föreslagit så var deras spontana reaktion att han är jättebra, han har tidigare varit anställd inom kommunen och driver nu ett eget företag. Det slutade med att Jennifer gick därifrån utan någon lista på KA.

Förra veckan när vi satt och skrev köpekontraktet med Eksjöhus var han där i ett annat ärende men vi fick möjlighet att hälsa på honom. I fredags ringde jag upp honom på mobiltelefon för att "kolla läget" och ställa några frågor om hans arbete. Han berättade att han jobbar efter en kontrollplan och är på plats under byggets kritiska moment. Han kallar även till byggsamråd med kommunen och är med under slutbesiktningen. Hans svar gav ett seriöst intryck och han tog tid på sig att förklara för mig. Jag kände honom lite på pulsen genom att säga att jag läst att man inte bör välja den KA som husleverantören föreslår. Hans svar på det var att han jobbar åt fler husleverantörer än Eksjöhus, bl.a. A-hus och Värsåsvillan. NM-bygg är en av de entrepenörer som inte har något emot att han kommer och gör sina kontroller vilket känns tryggt. Dessutom uttryckte han sig att han ansåg sig själv som opartisk när han gör sina granskningar. Hans normala arvode är 13600kr plus moms, men eftersom vår säljare på Eksjöhus sagt 12000kr plus moms så skulle vi få det priset. Första delbetalningen på 10000kr skulle ske i samband med stomresningen och de sista 2000kr vid slutbesiktningen. Jag kände inte att det var någon idé att dra ut på processen mer utan avslutade samtalet med att jag ville anlita honom som KA till vårt bygge vilket han tackade ja till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar